Voorlopig geen pepperspray voor Leidse boa’s

Een voorstel van de VVD om de Leidse opsporingsambtenaren te voorzien van pepperspray kreeg gisteren in de Leidse gemeenteraad weinig steun. De boa’s zullen het dus vooralsnog zonder het extra verdedigingsmiddel moeten doen. Alleen het CDA en de Partij Sleutelstad willen net als de liberalen dat boa’s meer middelen krijgen om van zich af te bijten als ze worden aan- of lastiggevallen.

Volgens burgemeester Lenferink kan het voorstel van de VVD ook helemaal niet, omdat de gemeente er niet over gaat. Wel zou hij zich bij de landelijke overheid hard kunnen maken voor invoering, maar daar voelt hij niet voor. “Je moet dan namelijk heel goed motiveren waarom de situatie in Leiden zo erg is dat pepperspray nodig is, terwijl dat in andere plaatsen niet het geval is en dat is erg lastig.”

De Partij Sleutelstad steunde het voorstel omdat boa’s zelf ook graag over pepperspray zouden beschikken, zo wist fractievoorzitter Maarten Kersten. “We hebben boa’s geënquêteerd en ze willen het graag.” Het ontlokte CDA-raadslid Storm de uitspraak: “En als ze tanks willen? Gaan we ze die dan ook geven?”

Chris de Waard in gesprek met VVD-raadslid Tom Leest over zijn voorstel om Leidse boa’s van pepperspray te voorzien.

Bron: https://sleutelstad.nl/2020/01/24/voorlopig-geen-pepperspray-voor-leidse-boas/