De faalangstopleiding

Indien je last hebt van faalangst, dan ben je bij Autorijschool Jitan aan het juiste adres. Bij Autorijschool Jitan is het mogelijk om een speciaal faalangstexamen af te leggen. Als je last hebt van een ongezonde en extreme angst voor het praktijkexamen, dan zullen wij je met zorg begeleiden in het gehele proces totdat je je rijbewijs hebt behaald.

bovag faalangst gecertificeerd

Er bestaat een negatieve faalangst en een positieve faalangst. Een negatieve faalangst heeft kenmerken waarbij de bestuurder tijdens het rijexamen ander gedrag kan gaan vertonen, de bestuurder kan bijvoorbeeld hevig gaan transpireren, vreemde gedachten krijgen, hartkloppingen krijgen en eigenlijk nog veel meer. Het zorgt er eigenlijk allemaal voor dat de leerling dingen vergeet die hij of zij onder normale omstandigheden wel weet.

Een positieve faalangst kan als tegenpool van de negatieve faalangst gelden. Leerlingen die een positieve faalangst hebben raken in een bedreigde of moeilijke situatie in een optimale spanningstoestand, waardoor ze juist beter presteren dan onder normale omstandigheden.

Er zijn in principe twee vormen van negatieve  faalangst, de eerste vorm is ‘angst als toestand’, de andere vorm van angst is ‘angst als karaktereigenschap’. Faalangst voor het rijexamen is een voorbeeld van ‘angst als toestand’. Je zult dit herkennen als je voor het examen extreem zenuwachtig bent, terwijl je hier in andere situaties geen last van hebt. Dit soort angst werkt meestal negatief en in het verleden zijn veel kandidaten hierdoor gezakt. Genoeg reden dus om een speciale rij-opleiding te ontwikkelen. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen een eerlijke kans moet krijgen op het examen.

De tweede vorm van negatieve faalangst is faalangst met als oorzaak dat je onvoldoende kennis en ervaring hebt en daarbij angstig bent dat je het zult verpesten. Juist aan deze oorzaken zullen wij gaan werken. Samen zullen wij het traject door gaan om je zelfvertrouwen te geven en vertrouwen te geven dat je het kunt. Dit intensief programma zal je helpen tot een prachtig eindresultaat.

Het faalangst examen is speciaal ontwikkeld om mensen met een faalangst zo goed mogelijk te begeleiden tijdens de opleiding, maar ook zeker tijdens het examen. De rij-instructeur en de examinator zijn beiden getraind om mensen met een faalangst zo goed mogelijk te begeleiden. Tijdens het examen sta jij centraler dan ooit te voren, er wordt tijd genomen om je zo goed mogelijk op je gemak te stellen. Het examen duurt ook twintig minuten langer dan een reguliere examen. Er moet namelijk tijd genomen worden voor jou, want als je je op je gemak voelt, presteer je het beste!

Indien je eenmaal op de weg bent en er slaat een enorme spanning toe, waardoor je wellicht minder zou kunnen presenteren mag je een time-out aanvragen, je kunt hier meerdere malen een beroep op doen. Ook de examinator mag je een time-out voorstellen als hij of zij denkt dat je daardoor beter zult presteren.

Rijschool Jitan is een van de rijscholen in Nederland die zich speciaal voor jou heeft gecertificeerd voor deze unieke rij-opleiding. Bij het kiezen van deze cursus maakt het niet uit of je al eerder een rij-examen hebt gedaan. Ook als je al in het traject nader onderzoek rijvaardigheid zit, kun je dit speciale examen aanvragen. De rijlessen zijn zodanig ingericht dat je je op je gemak zult voelen tijdens de rijlessen, daarnaast is het speciale examen dat voor jou ontwikkeld is persoonlijker. Er is meer persoonlijke aandacht voor elke deelnemer. De rij-instructeur zal tijdens de lessen vaker de examensituatie nabootsen, zodat je hier steeds meer gewend aan raakt. Het nabootsen van de examen zal bijvoorbeeld op het CBR terrein  plaatsvinden. Ook zal heel duidelijk aangegeven worden wat de leerling kan verwachten tijdens het examen. De examen wordt gevisualiseerd. Kortom je staat nog centraler dan ooit tevoren!